Białko to makroskładnik diety, który ma kluczowe znaczenie – to ono stanowi podstawowy budulec wszystkich żywych organizmów, nie może go więc zabraknąć. Produkty będące jego źródłem powinny znaleźć się na talerzu przy każdym posiłku w ciągu dnia. Jakie produkty dostarczą go najwięcej? Lista jest dość spora.
Produkty wysokobiałkowe
Białko, poza bycie budulcem, bierze udział w wielu procesach metabolicznych i biochemicznych, jakie zachodzą w organizmie. Jeżeli nie dostarczy się odpowiedniej ilości białka, spadnie odporność, pojawi się apatia, bóle mięśni, niedobór powoduje także wypadanie włosów i łamliwość paznokci.
Dostarczanie odpowiedniej ilości białka pomaga budować mięśnie, sprzyja spalaniu tłuszczu, co przekłada się na gubienie kilogramów, dieta bogata w białko jest więc polecana osobom na diecie redukcyjnej i budujących masę mięśniową.
By dostarczyć odpowiednią ilość białka, należy sięgać po produkty, które są jego naturalnym źródłem.
Jajka
Najbardziej znanym produktem wysokobiałkowym są jajka. Jedno ugotowane w 100 gramach dostarcza bowiem aż 13 gram białka. Więcej białka o lepszej przyswajalności znajduje się w żółtku jaja.
Mięso
Choć mięso mięsu nierówne, to i tak każdy rodzaj: czy białe, czy czerwone, dostarcza organizmowi białko, które syci, co sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. W 100 gramach mięsa znaleźć można go nawet 26 gramów. Najlepiej sięgać po mięso drobiowe i chudą wołowinę – mają mniej tłuszczu.
Mleko i produkty mleczne
Kolejnym źródłem białka jest mleko i pochodzące od niego produkty. Poza białkiem mleko dostarcza organizmowi witaminę D, do tego – w przeciwieństwie do wody – dłużej pozostaje w żołądku, syci więc na dłużej. W przypadku produktów mlecznych pamiętać należy, że więcej białka znajduje się w serach żółtych niż białych.
Rośliny strączkowe
Jeżeli dieta jest bezmięsna, białko dostarcza się organizmowi z roślin strączkowych, takich jak amarantus, soczewica, ciecierzyca, fasola. Na ich bazie można przygotować smaczne, wysokobiałkowe posiłki, jak też dodać je na przykład do deseru: jogurtu naturalnego, smoothie, by dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę białka.
Orzechy i zboża
Orzechy i zboża także stanowią źródło białka, przez co nie powinno zabraknąć ich w codziennej diecie. Warto sięgać po zboża także ze względu na zawartość błonnika, który skutecznie zapełnia żołądek, przez co syci na dłużej.