Leczenie różnych dolegliwości przy pomocy darów natury wraca do łask. Coraz więcej osób sięga po naturalne, ziołowe produkty w celu łagodzenia wielu schorzeń. Odpowiednio dobrane susze roślinne mogą pobudzać lub zapewniać łagodne działanie uspokajające, regulować ciśnienie krwi i pozytywnie wpływać na układ odpornościowy. Jednak najczęściej po zioła sięgamy przy różnych dolegliwościach trawiennych, takich jak problemy z wątrobą, wrzody żołądka oraz przewlekle występujące wzdęcia.
Wzdęcia – przykra dolegliwość
Wzdęcia powstają na skutek nagromadzenia gazów w jelitach. Powoduje je głównie spożywanie pewnych grup pokarmów m.in. roślin strączkowych, warzyw kapustnych i niektórych owoców. Powodem wzdęć mogą być różnego rodzaju alergie pokarmowe i nietolerancję różnych produktów i substancji, takich jak produkty bogate w laktozę (mleko, sery krowie), jaja, produkty z dużą zawartością glutenu lub pieczywo i makarony pełnoziarniste. Zdarza się, że wzdęcia są wynikiem jednostek chorobowych (np. zespołu jelita drażliwego i innych schorzeń o podłożu autoimmunologicznym).
Najlepsze zioła na wzdęcia
Zioła doskonale wpływają na układ trawiennych, regulują procesy zachodzące podczas trawienia pokarmów oraz wpływają na złagodzenie wzdęć. Najpopularniejszą rośliną wykorzystywaną w leczeniu wzdęć jest oczywiście napar z mięty – środek, który wykorzystywany był już przez nasze babcie w celu ułatwienia trawienia i zniwelowania nagromadzonych gazów. Doskonale sprawdza się również napar z rumianku, który zbawiennie wpływa na cały układ pokarmowy. Do potraw z dużą ilością warzyw kapustnych warto dodać odrobinę kminku i czarnuszki, które zapobiegają powstawaniu wzdęć oraz łagodzą dolegliwości po spożyciu ciężkich i tłustych dań. W przypadku częstych problemów ze wzdęciami sięgnąć należy po napar z kopru włoskiego, który dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność.