Coraz częściej opracowując nasza dietę staramy się w niej umieszczać produkty wysokobiałkowe, dzięki którym nasza dieta będzie pełnowartościowa i pozwoli nam utrzymać zgrabną sylwetkę przez lata. Komponując naszą dietę wprowadzamy do niej spore ilości warzyw i owoców, jednak nie są one w stanie dostarczyć nam wszystkich potrzebnych składników mineralnych. Z tego tez powodu sięgamy po produkty wysokobiałkowe.
Podstawowym produktem wysokobiałkowym w naszej diecie jest oczywiście mięso. Najlepiej jest wybierać to pozbawione zbędnej ilości tłuszczów. Dlatego też powinniśmy sięgać po mięso drobiowe, z królika, wołowinę, czy tez cielęcinę. Te rodzaje mięs są wyjątkowo zdrowe i nie musimy martwić się o zbyt dyzą ilość kalorii w naszych posiłkach. równocześnie dostarczamy do organizmu znaczne ilości białka i składników, mineralnych pozwalających nam prawidłowo funkcjonować. Jest to najłatwiejszy sposób na dostarczenie organizmowi cennych białek.
Kolejną grupą produktów bogatych w białko jest oczywiście nabiał. Jajka, sery i jogurty dostarczają nam bardzo wielu cennych składników mineralnych. Niestety należy uważać z wprowadzaniem ich do diety, ponieważ mogą się okazać zbyt kaloryczne. Warto w takich momentach sięgnąć po jogurt naturalny czy też białe sery, takie jak twaróg czy mozzarella. Zawierają one duże ilości białka i znacznie mniej tłuszczu niż ser żółty, czy też tłusta sama w sobie śmietana. Natomiast jeżeli chodzi o jajka warto w takich przypadkach wybierać te gotowane niż smażone, które są znacznie bardziej kaloryczne i niezbyt zdrowe, w porównaniu do tych bez dodatku tłuszczu.
Pamiętajmy także, że rośliny strączkowe także zawierają spore ilości białka. Fasola czy ciecierzyca, a już na pewno znana nam wszystkim z produktów wegetariańskich soja zawierają takie ilości białka, że w dietach dla osób unikających mięsa stanowią jego substytut. Są one nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy i łatwo przyswajalne białka. Jednak mogą się one okazać ciężkostrawne, dlatego warto je połączyć z ziołami wspomagającymi trawienie.
Spore iloci białka zawierają również zboża, jednak nie wymienia się ich zbyt często w tego typu zestawieniach. w końcu głównym źródłem białka są pierwsze 3 wymienione kategorie, które pozwalają wzbogacić nasza dietę w ten własnie składnik. Dlatego tez nie unikajmy sięgania po dietetyczne mięso nabiał czy też warzywa strączkowe, ponieważ powinny one być stałym elementem naszej zbilansowanej i zdrowej diety, dzięki czemu będziemy mogli się cieszyć zgrabną sylwetką przez długie lata.