tilt shift photography of white petaled flowers along grasses under blue sky at daytime
Zdrowie

Alergik i dieta

Alergia to patologiczna reakcja układu immunologicznego na alergen zawarty w produkcie spożywczym, który uczula. Dotyka ona w większym stopniu dzieci niż dorosłych, jednak główne leczenie wygląda tak samo – na wprowadzeniu diety. Dieta alergika nazywana jest eliminacyjną, gdyż na pewien czas lub całkowicie wyklucza się z niej produkt zawierający alergen. Jak komponuje się taką dietę? By wciąż dostarczać potrzebnych wartości odżywczych.

Gdy produkt spożywczy staje się wrogiem

Człowiek chciałby jeść wszystko to, co jest jadalne, niestety część produktów spożywczych może stać się dla niego przyczyną objawów takich jak biegunki, wymioty, bóle brzucha, pieczenie i swędzenie skóry. By zniwelować objawy, wprowadza się dietę eliminacyjną.

Produktami, które najczęściej uczulają, są: mleko, jaja, orzechy – głównie ziemne, ryby, a także niektóre owoce i warzywa, na przykład truskawki, rzodkiewka.

Co warto wiedzieć o diecie eliminacyjnej? Polega ona na wykluczeniu tych produktów, które zawierają alergen i tym samym uczulają.
Może być również pomocna przy diagnozowaniu alergii pokarmowych – eliminując jeden produkt, może zaobserwować reakcję organizmu i postawić diagnozę, czy odstawiony produkt był alergenem.

Jadłospis dla alergika

Jak wiadomo, zdrowa dieta musi być zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich makro- i mikroskładników, by zachować go w zdrowiu. Tak samo musi być przy tworzeniu diety eliminacyjnej. Ze względu na eliminację produktów może dojść do niedoborów, dlatego dieta dla alergika musi być ułożona w sposób przemyślany.

Najczęstsze diety eliminacyjne to: dieta bezglutenowa, dieta bez laktozy, dieta bezmleczna, dieta bezjajeczna. Eliminuje się z nich produkty zbożowe, zawierające laktozę, mleko, jaja. Wyklucza się również produkty, które mogą zawierać ich śladowe ilości, bowiem już niewielka porcja alergenu może wywołać objawy alergii pokarmowej.
By uzupełnić potencjalne niedobory, w jadłospisie alergika pojawiają się w większej ilości produkty, które go nie uczulają, a dostarczą wartości odżywczych, na przykład kasze.

Dodaj komentarz