round white ceramic plate with pasta
Zdrowie

Kiedy dieta bezglutenowa?

Unikanie glutenu to coś więcej niż rezygnacja z tradycyjnego pieczywa, płatków śniadaniowych, makaronu, pizzy i piwa. Gluten czai się również w wielu innych produktach, w tym mrożonych warzywach, w sosach, sosie sojowym, niektórych potrawach z „naturalnych aromatów”, suplementach witaminowych i mineralnych, niektórych lekarstwach, a nawet pastach do zębów. To sprawia, że przestrzeganie diety bezglutenowej jest niezwykle trudne.

Jeśli jesteś zdeterminowany, aby przejść na dietę bezglutenową, pamiętaj, że może to narazić Cię na pewne niedobory żywieniowe. Wzbogacone pieczywo i zboża stały się głównym źródłem witamin z grupy B. Chociaż chleb z białego ryżu, tapioki i innych bezglutenowych mąk staje się coraz bardziej powszechny, generalnie nie jest wzbogacany witaminami. Może to stanowić problem dla każdego, ale jest to szczególnie niepokojące dla kobiet, które są w ciąży lub mogą zajść w ciążę. Potrzebują witaminy B9, bardziej znanej jako kwas foliowy, aby zapobiegać wadom wrodzonym. Przyjmowanie bezglutenowego suplementu multiwitaminowo-multimineralnego jest dobrym pomysłem dla każdego, kto stara się unikać glutenu.

Pełnoziarniste pieczywo jest również głównym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Jeśli będziesz unikał całkowicie pszenicy, może pojawić się problem. Możliwe jest uzyskanie potrzebnego błonnika z innych zbóż, takich jak brązowy ryż lub komosa ryżowa, lub z owoców, warzyw i fasoli, ale musisz się postarać.

Jeśli uważasz, że możesz mieć celiakię lub nadwrażliwość na gluten, najlepiej skonsultować się z lekarzem przed przejściem na dietę bezglutenową. Gdy dana osoba przez jakiś czas unikała glutenu, trudno jest ustalić, czy ma celiakię, wrażliwość na gluten, czy nie.

Jest jeszcze jedna rzecz, którą możesz rozważyć: zachowaj wybór diety dla siebie. Wiele osób które mają nietolerancję glutenu muszą mierzyć się z dolegliwościami jelitowymi po zjedzeniu czegoś co zawiera gluten ale pamiętaj że nie jest tak u wszystkich. Dlatego możesz spróbować np. ograniczyć określone produkty. Wszystko zależy od twojego podejścia, stanu zdrowia, wrażliwości organizmu i dolegliwości.

Dodaj komentarz